Konkursi za podršku investitorima i lokalnim samoupravama

Bez autora
Apr 23 2013

Na konferenciji pod nazivom “Konkursi Vlade Vojvodine za podršku investitorima i lokalnim samoupravama u AP Vojvodini”, koja je održana u Skupštini Vojvodine, predstavnici lokalnih samouprava, privrednih komora, upravnih okruga, regionalnih razvojnih agencija i strukovnih udruženja u Vojvodini, upoznali su se sa novim konkursima Vlade Vojvodine za podršku investitorima i lokalnim samoupravama u AP Vojvodini. Konkurs pod nazivom “Unapređenje izrade i sprovođenja efikasnih lokalnih i regionalnih javnih politika”, će biti raspisan u 2013. godini. Odlučeno je da se promeni način saradnje sa lokalnim samoupravama, da se poboljša saradnja tako što će se graditi kapaciteti unutar samouprava i poboljšavati njihov institucionalni okvir kako bi se znalo koje su mogućnosti na raspolaganju u samouprvama, koji su načini za njihovo ostvarenje i kako da se njihove administracije što efikasnije okrenu građanima i postanu prevashodno njihov uslužni centar.

Konkursi za podršku investitorima i lokalnim samoupravama u VojvodiniNa konferenciji pod nazivom “Konkursi Vlade Vojvodine za podršku investitorima i lokalnim samoupravama u AP Vojvodini”, koja je održana u Skupštini Vojvodine, predstavnici lokalnih samouprava, privrednih komora, upravnih okruga, regionalnih razvojnih agencija i strukovnih udruženja u Vojvodini, upoznali su se sa novim konkursima Vlade Vojvodine za podršku investitorima i lokalnim samoupravama u AP Vojvodini.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski predstavio je konkurs pod nazivom “Unapređenje izrade i sprovođenja efikasnih lokalnih i regionalnih javnih politika”, koji će biti raspisan u 2013. godini.

Odlučeno je da se promeni način saradnje sa lokalnim samoupravama, da se poboljša saradnja tako što će se graditi kapaciteti unutar samouprava i poboljšavati njihov institucionalni okvir kako bi se znalo koje su mogućnosti na raspolaganju u samouprvama, koji su načini za njihovo ostvarenje i kako da se njihove administracije što efikasnije okrenu građanima i postanu prevashodno njihov uslužni centar, rekao je Bugarski.

Kako je dodao, prioritet pokrajinskog sekretarijata je implementacija “Vojvođanskog standard” u svim gradovima i opštinama.

Tri komponente definišu “Vojvođanski standard”. To su strategija razvoja za period 2014-2020, osnivanje kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i efikasan sistem komunikacije sa građanima, odnosno sistem “48 sati”. Ove stavke su primarne za sve lokalne samouprave da bi dalje mogle da konkurišu za sredstva pokrajinskog sekretarijata, rekao je Bugarski, naglasivši da je od izuzetne važnosti da svi gradovi i opštine jasno definišu i odrede svoje planove, jer je u pitanju proces važan i za evropske integracije Republike Srbije.

On je saopštio da je napravljen plan sertifikacija lokalnih samouprava kako bi se definisale sve procedure i nadležnosti, te da će Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, početkom maja, raspisati konkurs, čiji će obim sredstava biti 55 miliona dinara. On je najavio i da će do septembra biti gotov nacrt Strategije razvoja AP Vojvodine 2014-2020. godine, te da očekuje da se taj dokument do novembra nađe u Skupštini.

Direktor Fonda za podršku investicija u Vojvodini - VIP, Aleksandar Stojkov govorio je o novim podsticajima Vlade AP Vojvodine koji podrazumevaju refundaciju troškova ulaganja u materijalnu imovinu prilikom nove investicije, bilo da se radi o postojećim, ili novim investitorima, a namenjeni su i domaćim i stranim kompanijama.

Najvažniji ciljevi su da se podstaknu investitori koji ulaze u “Greenfield” projekte, kao i radno intezivnu proizvodnju. Visina dodeljene pomoći određivaće se u iznosu troškova projektne dokumentacije, ili troškova privremenog jednogodišnjeg zakupa, a maksimalan iznos subvencije po privrednom subjektu iznosi 100.000 evra, rekao je Stojkov.

Što se tiče uslova za dobijanje ove regionalne pomoći, Stojkov je objasnio da investicija mora da podrazumeva ulaganje od minimum tri miliona evra i otvaranje najmanje 100 novih radnih mesta, da kompanija mora više od polovine prometa da ostvaruje kroz izvozne poslove, da izgradi nove proizvodne pogone, ili obavlja delatnost u namenski izgrađenom objektu, kao i da posluje u prerađivačkom sektoru, ili da se bavi računarskim programiranjem.

Postoje i izuzeci, i to u slučajevima investiranja u nerazvijene opštine Žitište, Čoku i Plandište, kada će se odobravati subvencije i za investicije od minimum 1.5 miliona evra i 50 novih radnih mesta, kao i u slučajevima investicija većeg obima od najmanje 5 miliona evra i novih 300 radnih mesta u naredne 3 godine, za koje će se odobravati subvencije u maksimalnom iznosu od 200.000 evra, objasnio je direktor VIP fonda.

Kako je rečeno na konferenciji, konkurs je otvoren do 1. oktobra, a svi zainteresovani mogu da se obrate VIP fondu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik